“Voorstel: Luchtbruggen in Zaanstad: Acrobatische highline show”

Opzet Programma ‘Luchtbruggen in Zaandam’

Datum: 11 Mei 2024 
Starttijd: 13:00 Eindtijd: 17:00
Locatie: Grasveld bij Lobeliusstraat
Straat: Lobeliusstraat Huisnummer: 38 Postcode: 1504 EM

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Zaanstad organiseert het Lowlines Collective op zaterdag 11 mei een acrobatische highline-show. Deze spectaculaire show vindt plaats op een lijn van 250 meter lang en 40 meter hoog, tussen de Lobeliustoren en de Clusiustoren in de wijk Poelenburg, Zaandam. Het publiek is van harte welkom op het grasveld naast de Lobeliustoren, waar vanaf 13.00 uur diverse workshops wordt aangeboden. De show zelf start om 14.00 uur. Bezoekers kunnen genieten van adembenemende stunts hoog boven de grond.

Tijd: 13.00 – 17:00

Locatie: Poelenburg, Zaanstad, Lobeliusstraat, (Zuid Toren) Clusiusstraat (Noord Toren)

* Tijdens het programma zullen er altijd enthousiaste instructeurs aanwezig zijn op het workshop terrein, gelegen op het grasveld bij Lobeliusstraat. Deze instructeurs zullen mensen uitnodigen en motiveren om te slacklinen. Bovendien zal de lijn tussen de twee flats voortdurend gelopen worden door ons team.

Zaterdag 11 mei 2024

11.00 – 17.00 Gedurende het hele programma is er vrije inloop op het workshopterrein en zullen er mensen over de lijn bewegen.

13:00 Start progamma

14:00 – 14:30 Start show op de lijn tussen de 2 flatgebouwen

17:00 Einde programma

Locatie: Poelenburg, Zaanstad

Met groot plezier en diepe waardering willen we een speciaal dankwoord richten aan iedereen die heeft bijgedragen aan ons project. Een bijzondere dank gaat uit naar Albert Groothuizen (Onze Zaanse Held), die ons in het prille begin niet alleen heeft geholpen met het vormen van onze gedachten, maar ons ook de juiste contacten heeft gebracht die cruciaal waren voor ons succes.

We zijn eveneens dankbaar voor de steun van de woningbouwcoöperaties ZVH (www.zvh.nl), Rochdale (www.rochdale.nl) en Parteon (www.parteon.nl). Hun medewerking en ondersteuning hebben een fundamentele rol gespeeld.

Onze sponsoren, Ellersafe (www.lr.nl/merken/ellersafe), Louis Reyners en Nyma Outdoor Gym (www.nymaoutdoorgym.com), verdienen een speciale vermelding voor hun genereuze bijdragen en geloof in ons werk. Zonder hun steun was dit alles niet mogelijk geweest.

Ten slotte willen we onze oprechte dank uitspreken aan de Gemeente Zaandam, Zaanstad 50 Jaar (www.zaans.nl/nl/50-jaar-zaanstad) en Pact Zaandam Oost (www.pactzaandamoost.nl) voor hun nauwe samenwerking en voortdurende ondersteuning.

Zonder de Rollende Mina’s was dit allemaal nooit gelukt.

Luchtbruggen in Zaanstad: Acrobatische highline show” het idee van ‘luchtbruggen’, een metafoor voor de slacklines die de gemeenschap letterlijk en figuurlijk verbinden.

Acrobatische Slackline Show Tijdens de feestelijke viering dat Zaanstad 50 jaar bestaat.

Contact: slackline@lowlines.nl onderstaande foto is van een show in Nijmegen

Met enthousiasme presenteren wij ons voorstel voor een onvergetelijke Acrobatische Slackline Show genaamd “Luchtbruggen in Zaanstad“. Deze show belooft de perfecte aanvulling te zijn voor de feestelijke viering van het 50 jarig bestaan van Zaanstad.

Over de Show: Het projectvoorstel “Luchtbruggen in Zaanstad” presenteert een inspirerend initiatief om de 50ste verjaardag van Zaanstad te vieren. Dit voorstel is opgesteld door het LowLines Collectief, een groep van vijf gepassioneerde slackline-artiesten uit Nederland, waaronder Tinka Charmant die haar jeugd in Zaanstad heeft doorgebracht en daar tot haar 22 levensjaar heeft gewoond. Met de gecombineerde expertise in hoogtekunst en slackline-shows beogen zij een uniek en spectaculair evenement in de wijk Poelenburg te realiseren. Tinka’s toewijding aan het laagdrempelig samenbrengen van mensen door optredens in de openbare ruimte is een kernwaarde van ons collectief. Dit project in Poelenburg is een voortzetting van haar jarenlange inzet om middels onze kunstvorm gemeenschappen te verbinden. Onze show is een fusie van Urbansports, Acrobatiek & Circus en is geïnspireerd op de rijke Zaanse historie. “Luchtbruggen in Zaanstad” brengt een coole mix van urbansport, acrobatiek en circus.

Hoogtepunten van de Show:

 • Een getalenteerd team van artiesten zullen op een adembenemende manier over de slackline bewegen, tussen twee flats in poelenburg op een lijn van 250 meter lang en 40 meter hoog.
 • Meer dan een show – het is een energieke viering van cultuur en gemeenschap, hoogtepunt van Zaanstad’s 50-jarig jubileum.

Wij gaan een opvallend slackline-project realiseren dat niet alleen het publiek zal fascineren, maar ook een opvallende visuele en artistieke impact zal hebben. Het concept omvat het spannen van een slackline van 250 meter lang tussen de twee binste flat op een hoogte van 40 meter. Deze unieke setting biedt een vrije hoogte van 40 meter en belooft een fantastische uitzicht op de slackliners vanaf alle kanten. Daarnaast nog een stunt lijn tussen de haakvormige flat van 75 meter.

We zijn zeer verheugd over de mogelijkheid om bij te dragen aan deze bijzondere gelegenheid en zijn volledig toegewijd aan het leveren van een show en geven van workshops.

Mail ons op slackline@lowlines.nl

Met vriendelijke groet,

Tinka Charmant, Jeroen Cuppen, Sophie Lindenkamp, Lucas de Jong en Tjeerd Kooy van het Lowlines Collectieve

Algemene Omschrijving project en specificatie gebruikt materiaal:
We gebruiken de onderstaande webbing (slackline specificatie) en anker materiaal voor de opstelling van het project. De lengte van de lijn is 250 meter en de ankerpunten zitten op een hoogte van 40 meter.

Berekening van krachten bij de setup op de ankerpunten:
De onderstaande berekening is uitgevoerd met behulp van de Highline Backup Simulator van de Internationale Slackline Association (ISA): https://www.slacklineinternational.org/2023/03/backup-fall-simulator. De resultaten van deze berekening laten verschillende scenario’s zien voor een persoon die 91 kilo weegt en 1.85 meter groot is, zoals lopen op de lijn en het uitvoeren van trucs (bouncing) en het falen van het hoofd systeem.
Simulatie 1, val midden op de lijn 125 meter uit anker punten vrije hoogte 40 meter
Deze simulatie laat zien wat er gebeurt als de hoofdlijn breekt (Backup fall – impact) en het backup-systeem in werking treedt. In dat scenario zal de maximale piekbelasting ongeveer ……. kN zijn, wat overeenkomt met een maximale kracht van ongeveer …… kilogram op de hoofd ankerpunten. De krachten worden daarna verdeeld over meerdere punten, waardoor de kracht op de constructie niet op één plek wordt uitgeoefend.
Simulatie 2, 77 meter uit het ankerpunt van de noordelijk toren (vrije hoogte 25 meter) omdat hier bebouwing onder de lijn staat van 15.2 meter hoog uitgegaan van de schoorsteen.
Deze simulatie laat zien wat er gebeurt als de hoofdlijn breekt (Backup fall – impact) en het backup-systeem in werking treedt. In dat scenario zal de maximale piekbelasting ongeveer 6.46 kN zijn, wat overeenkomt met een maximale kracht van ongeveer 646 kilogram op de hoofd ankerpunten. De krachten worden daarna verdeeld over meerdere punten, waardoor de kracht op de constructie niet op één plek wordt uitgeoefend.

Bovenstaande resultaat van de simulatie 2 is gebaseerd op een val de lijn op 77 meter van de noordelijke toren, boven de het gebouw waar van de hoogte van de schoorsteen 15.20 meter is, met een vrij hoogte van 24.8 meter op een afstand van 77 meter vanaf het anker van de noordelijke toren. Uit de simulatie blijkt dat er een veilige hoogte van tenminste 8.25 meter boven de schoorsteen behouden wordt. In het geval van het falen van het hoofdsysteem, de “backup fall”, toont de simulatie aan dat er een veilige hoogte van tenminste 1.8 meter boven de schoorsteen van dat gebouw overblijft.

Resultaat van de simulatie 2 is gebaseerd op een val in het midden van de lijn. Uit de simulatie blijkt dat er een veilige hoogte van tenminste 21.56 meter boven de grond wordt behouden. In het geval van het falen van het hoofdsysteem, de “backup fall”, toont de simulatie aan dat er een veilige hoogte van tenminste 14.77 meter boven de grond overblijft.

Hoogtegegevens Objecten en Winselingseweg
-Hoogte van de lichtschat op beide torens 40.06 meter
-Hoogte van de schoorsteen van het tussen liggende Gebouw: 15.20

Deze informatie en berekeningen bieden inzicht in de hoogteverschillen en verhoudingen tussen de verschillende locaties en objecten. (Bron AHN Viewer)

Bovenstaande afbeelding laten de parameters zien die zijn ingevoerd om de simulatie te maken. Zowel het gebruikte materiaal als de situatie ter plaatsen.

Bevestiging en ankerpunten:
Het bevestigen van de lijn vanaf de liftschat op de torens naar de schoorsteen van het Vasim-gebouw wordt gedaan in samenwerking met ervaren en gecertificeerde klimmers. Zij zorgen ervoor dat alles veilig wordt opgezet en dat er geen schade ontstaat aan de ankerpunten, en dat alles veilig verloopt.
Anker plaatsing Schoorsteen gebouw (Primair Anker)
We zullen rondstroppen gebruiken die rond de liftschacht worden aangebracht, om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat zullen we bescherming aanbrengen. Deze rondstroppen zullen dienen als bevestiging van het hoofdanker. We zullen een A-frame plaatsen om de kracht naar beneden en naar achteren te verdelen. Vanaf de hoofdankerpunten in het A-frame zullen we rondstroppen met bescherming gebruiken, om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat. Deze rondstroppen zullen schuin naar beneden lopen vanaf het A-frame en aan de achterkant van de liftschat worden bevestigd.

Voorbereiding van een project in zes fasen:

 1. Planning :
  • Benodigde vergningen
  • 1 daags programma ontwikkelen
  • Financiering organiseren
  • Plannen van het te gebruiken materiaal voor het project.
  • Berekenen van krachten op het materiaal en ankerpunten.
  • Ankerpunten dienen als verbindingsmiddel voor persoonlijke beveiliging.
 2. Voorbereiding op de Grond:
  • Voorbereiden van het materiaal op de grond.
 3. Materiaal Ophangen:
  • Ophangen van het voorbereide materiaal.
 4. Inzetten voor Uiteindelijk Doel:
  • Gebruik van het materiaal voor het daadwerkelijke projectdoel.
 5. Materiaal Verwijderen:
  • Verwijderen van het materiaal na het bereiken van het doel.
 6. Ordelijk Opbergen en Registreren:
  • Ordentelijk opbergen van het materiaal.
  • Registreren van het gebruik in een systeem.
  • Registreren van de duur van gebruik en eventuele voorvallen.

Deze gestructureerde aanpak waarborgt veiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *