Zondag 18 Mei 2025 Hoogtepunten in Kogerveld – Een Spectaculair Evenement in Zaandam

Locatie: Zaandam Kogerveld Veldbloemenweg

Datum: Zondag 18 Mei 2025 11.30 uur tot 19:00 uur 

Na het grote succes van Een Luchtbrug in Poelenburg keren we in 2025 terug met een nieuw, groots evenement! Op zondag 18 mei 2025 organiseren wij Hoogtepunten in Kogerveld, een spectaculaire dag vol highlining, circus, workshops en ontmoetingen in de wijk Kogerveld, Zaandam

Wat gaat er gebeuren?

De flats aan de Koekoeksbloemweg en de Veldbloemenweg vormen het decor van een unieke ervaring. Tussen de gebouwen wordt een highline gespannen waarop indrukwekkende demonstraties en een show plaatsvinden. Op het veld tussen de flats bieden we slackline-workshops aan voor jong en oud, een spannende deadhang-competitie en organiseren we een picknick. Dus kom langs op 18 mei en neem je picknickkleed en wat lekkers te eten mee!

Contact: slackline@lowlines.nl


Waarom dit evenement?

Dit evenement brengt de wijk samen en biedt bewoners een nieuwe blik op hun omgeving. Naast spectaculaire optredens stimuleren we actieve deelname, zoals:

Meehelpen met de organisatie en opbouw van het evenement

Workshops om nieuwe sporten te ontdekken

Samen eten tijdens een gezamenlijke picknick

Waarom Kogerveld? Kogerveld heeft een divers karakter en veel potentie om bewoners samen te brengen. Het evenement zal niet alleen zorgen voor een unieke belevenis, maar ook bijdragen aan sociale cohesie en trots binnen de wijk.

Programma – Zondag 18 mei 2025

 Locatie: Zaandam Kogerveld, Veldbloemenweg
Tijd: 11:30 – 19:00

  • 10:00 – Opbouw van het workshop veld
  • 11:30 – Start evenement
  • 12:00 – 12:30 – Highline-demonstraties
  • 13:00 – 14:00 – Circus Show
  • Gehele dag – Slackline-workshops & picknick
  • 12:00 – 17:00 – Deadhang-competitie
  • 14:30 – 19:00 – Highline-demonstraties
  • 17:00 – Prijsuitreiking deadhang-competitie

Voorafgaand aan het evenement

Vrijdag 16 mei – Opbouw highline (10:00 – 17:00)
Zaterdag 17 mei – Generale repetitie en testen van de lijn (10:00 – 17:00)

Voor wie?

Dit evenement is gratis en toegankelijk voor alle bewoners van Kogerveld en omstreken. Jong en oud zijn welkom om te kijken, mee te doen en te genieten van de activiteiten.

Doe mee!

Wil je helpen bij de organisatie, deelnemen aan een workshop of gewoon genieten van de show? Kom langs en beleef een onvergetelijke dag in Kogerveld!

Bijzondere Bedankjes aan Onze Steunende Partners

Onze dank gaat uit naar de woningbouwcorporaties ZVH, Rochdale en Parteon. Hun medewerking en ondersteuning speelden een cruciale rol in het succes van dit evenement.

Daarnaast verdienen onze sponsoren een speciale vermelding voor hun genereuze bijdragen en geloof in ons werk. Zonder hun steun was dit alles niet mogelijk geweest:

fotografie door Soesja Charmant enJonas Konijnenberg 

Meer info: slackline@lowlines.nl

Met vriendelijke groet,
Jeroen Cuppen, Tinka Charmant, Lucas de Jong en Tjeerd Kooy
Lowlines Collective (onder Stichting Toneelgroep Spoenk)

In samenwerking met ZVH, Parteon, Rochdale

Locatie Koekoeksbloemweg

Algemene Omschrijving project en specificatie gebruikt materiaal:
We gebruiken de onderstaande webbing (slackline specificatie) en anker materiaal voor de opstelling van het project van de Hoogtepunten in Kogerveld. De lengte van de lijn is 84 meter en de ankerpunten zitten op een hoogte van 15 meter.

Berekening van krachten bij de setup op de ankerpunten:
De onderstaande berekening is uitgevoerd met behulp van de Highline Backup Simulator van de Internationale Slackline Association (ISA): https://www.slacklineinternational.org/2023/03/backup-fall-simulator. De resultaten van deze berekening laten verschillende scenario’s zien voor een persoon die 90 kilo weegt en 1.90 meter groot is, zoals lopen op de lijn en het uitvoeren van trucs (bouncing) en het falen van het hoofd systeem.
Simulatie 1, val midden op de lijn 42 meter uit anker punten vrije hoogte 10,41 meter
Deze simulatie laat zien wat er gebeurt als de hoofdlijn breekt (Backup fall – impact) en het backup-systeem in werking treedt. In dat scenario zal de maximale piekbelasting ongeveer 7 kN zijn, wat overeenkomt met een maximale kracht van ongeveer 700 kilogram op de hoofd ankerpunten. De krachten worden daarna verdeeld over meerdere punten, waardoor de kracht op de constructie niet op één plek wordt uitgeoefend.

Bovenstaande resultaat van de simulatie is gebaseerd op een val in het midden van de lijn, boven het grasveld in het midden , met een vrij hoogte van 9.82 meter op een afstand van 42 meter vanaf beide ankers. Uit de simulatie blijkt dat er een veilige hoogte van 4,92 meter boven het gras wordt behouden. In het geval van het falen van het hoofdsysteem, de “backup fall”, toont de simulatie aan dat er een veilige hoogte van 5,91 meter boven het gras overblijft. Boven staande getallen zijn de extreme waarmee we rekening houden.

Hoogtegegevens Objecten
-Hoogte van de staart (Veldbloemenweg): -0,4 NAP
-Hoogte van de liftschaft : 15 NAP (c.a. lang 4 meter, breed 2,5 meter,)
-Blijde flats hebben een gelijke hoogte
Berekening van Hoogteverschillen:
-Het hoogteverschil tussen de staart en de liftschaft is: – 0,4-15 = 15,4 meter.
Deze informatie en berekeningen bieden inzicht in de hoogteverschillen en verhoudingen tussen de verschillende locaties en objecten. (Bron AHN Viewer) Hoogte gemeten tijdens locatie bezoek

Bovenstaande afbeelding laten de parameters zien die zijn ingevoerd om de simulatie te maken. Zowel het gebruikte materiaal als de situatie ter plaatsen.

Bevestiging en ankerpunten:
Het bevestigen van de lijn aan de liftschaft vanaf De vlat aan de zuidkant naar de liftschaft van de flat aan de noordkand. De bevesteging van het materiaal wordt gedaandoor gecertificeerde klimmers, Zij zorgen ervoor dat alles veilig wordt opgezet en dat er geen schade ontstaat aan de ankerpunten bij de liftschaft en het dak van het gebouw, en dat alles veilig verloopt.
Anker plaatsing Zuid flat (Primair Anker)
We zullen rondstroppen gebruiken die rond de liftschaft van het gebouw worden aangebracht, om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat zullen we bescherming aanbrengen. Deze rondstroppen zullen dienen als bevestiging van het hoofdanker. Dit is ook de locatie waar we de spanning op de lijn zullen brengen en waar we de lijn zullen beklimmen.
Ankerplaatsing Noord flat (Secundair Anker):
We zullen rondstroppen gebruiken die rond de liftschaft van het gebouw worden aangebracht, om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat zullen we bescherming aanbrengen. Deze rondstroppen zullen dienen als bevestiging van het hoofdanker.

Voorbereiding van een project in zes fasen:

  1. Materiaal Planning:
    • Plannen van het te gebruiken materiaal voor het project.
    • Berekenen van krachten op het materiaal en ankerpunten.
    • Ankerpunten dienen als verbindingsmiddel voor persoonlijke beveiliging.
  2. Voorbereiding op de Grond:
    • Voorbereiden van het materiaal op de grond.
  3. Materiaal Ophangen:
    • Ophangen van het voorbereide materiaal.
  4. Inzetten voor Uiteindelijk Doel:
    • Gebruik van het materiaal voor het daadwerkelijke projectdoel.
  5. Materiaal Verwijderen:
    • Verwijderen van het materiaal na het bereiken van het doel.
  6. Ordelijk Opbergen en Registreren:
    • Ordentelijk opbergen van het materiaal.
    • Registreren van het gebruik in een systeem.
    • Registreren van de duur van gebruik en eventuele voorvallen.

Deze gestructureerde aanpak waarborgt veiligheid en efficiëntie tijdens de uitvoering van het project. We volgen hierbij de ISA materiaal standaarden https://data.slacklineinternational.org/safety/gear-standards/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *