Acrobatische Slackline Show Tijdens de feestelijke opening Vasim Circus Space tussen de NYMA Watertoren & De schoorsteen op het VASIM gebouw.

Datum: 6 Oktober 2023 van 15.00 uur tot 23.00 uur (programma nader te bepalen)

Locatie: Nyma watertoren Nijmegen & De VASIM

Onderwerp: Acrobatische Slackline Show Tijdens de feestelijke opening Vasim Circus Space tussen de NYMA Watertoren & De schoorsteen op het VASIM gebouw.

Contact: slackline@lowlines.nl

Met enthousiasme presenteren wij ons voorstel voor een onvergetelijke Acrobatische Slackline Show genaamd “Er Was Geen Ruimte Dus Kijk Omhoog”. Deze show belooft de perfecte aanvulling te zijn voor de feestelijke opening van het prachtig ontwikkelde NYMA-terrein. Onze show is in samenwerking met de Vasim Circus Space speciaal ontworpen om de unieke geschiedenis en iconische kenmerken van het terrein te vieren, terwijl we de toeschouwers versteld doen staan met adembenemende acrobatiek en spectaculaire slackline-acts.

Over de Show: Onze show is een fusie van Urbansports, Acrobatiek & Circus en is geïnspireerd op het rijke erfgoed van het NYMA-terrein. De naam “Er Was Geen Ruimte Dus Kijk Omhoog” verwijst naar het verhaal van de NYMA-watertoren die omwille van ruimtegebrek boven het fabrieksgebouw werd gebouwd. De show symboliseert de huidige tijd van schaarste en het vermogen om grenzen te verleggen en mogelijkheden te zien waar anderen dat niet deden.

“Er Was Geen Ruimte Dus Kijk Omhoog” is meer dan alleen een naam; het is een levenshouding, een herinnering aan de onuitputtelijke veerkracht van de menselijke geest. Het doet ons stilstaan bij de kracht van creativiteit en moedigt ons aan om altijd verder te kijken dan de voor de hand liggende grenzen. De watertoren fungeert als een tijdloos symbool voor het vermogen om om te denken, om onbekende hoogten te bereiken en om te geloven in de onbegrensde mogelijkheden die boven ons kunnen liggen.

Hoogtepunten van de Show:

 • Een getalenteerd team van artiesten zal op een adembenemende manier over de slackline bewegen, tussen de NYMA-watertoren en de schoorsteen van het Vasim-gebouw.
 • De acts zullen de verbinding tussen de NYMA-makersplaats en de Vasim letterlijk verbeelden. Dit doen we door een lijn te spannen tussen de NYMA-watertoren en de schoorsteen op het Vasim Gebouw.

Waarom Onze Show? Onze Slackline Show biedt een unieke en boeiende manier om het publiek te betrekken en te vermaken tijdens de opening van het vernieuwde NYMA-terrein. Het combineert spektakel en diepgang, met respect voor de historische context en de architectonische symboliek van het terrein. We geloven dat deze show een blijvende indruk zal achterlaten op alle aanwezigen en een gedenkwaardige ervaring zal creëren die de opening van het herstelde NYMA-terrein naar nieuwe hoogten zal tillen.

Wij gaan een opvallend slackline-project realiseren dat niet alleen het publiek zal fascineren, maar ook een opvallende visuele en artistieke impact zal hebben. Het concept omvat het spannen van een slackline van 85 meter lang van de Nyma watertoren naar de schoorsteen op het Vasim gebouw. Deze unieke setting biedt een vrije hoogte van 30 meter en belooft een fantastische uitzicht op de slackliners vanaf alle kanten op het nieuw ontwikkelende Nyma terrein.

We zijn zeer verheugd over de mogelijkheid om bij te dragen aan deze bijzondere gelegenheid en zijn volledig toegewijd aan het leveren van een show van de hoogste kwaliteit die perfect aansluit bij de visie van het NYMA-terrein.

Mail ons op slackline@lowlines.nl

Met vriendelijke groet,

Tinka Charmant, Jeroen Cuppen en Tjeerd Kooy van het Lowlines Collective & Siebert Vlaar, Lotte Rosier, Paulina Bizzotto van de Vasim Circus Space

Algemene Omschrijving project en specificatie gebruikt materiaal:
We gebruiken de onderstaande webbing (slackline specificatie) en anker materiaal voor de opstelling van het project van de Acrobatische Slackline Show tijdens de feestelijke opening van NYMA Makersplaats & De VASIM. De lengte van de lijn is 85 meter en de ankerpunten zitten op een hoogte van 30 meter.

Berekening van krachten bij de setup op de ankerpunten:
De onderstaande berekening is uitgevoerd met behulp van de Highline Backup Simulator van de Internationale Slackline Association (ISA): https://www.slacklineinternational.org/2023/03/backup-fall-simulator. De resultaten van deze berekening laten verschillende scenario’s zien voor een persoon die 91 kilo weegt en 1.85 meter groot is, zoals lopen op de lijn en het uitvoeren van trucs (bouncing) en het falen van het hoofd systeem.
Simulatie 1, val midden op de lijn 42.5 meter uit anker punten vrije hoogte 30 meter
Deze simulatie laat zien wat er gebeurt als de hoofdlijn breekt (Backup fall – impact) en het backup-systeem in werking treedt. In dat scenario zal de maximale piekbelasting ongeveer 7.6 kN zijn, wat overeenkomt met een maximale kracht van ongeveer 760 kilogram op de hoofd ankerpunten. De krachten worden daarna verdeeld over meerdere punten, waardoor de kracht op de constructie niet op één plek wordt uitgeoefend.
Simulatie 2, 25 meter uit het ankerpunt van de Nyma watertoren vrije hoogte 17 meter.
Deze simulatie laat zien wat er gebeurt als de hoofdlijn breekt (Backup fall – impact) en het backup-systeem in werking treedt. In dat scenario zal de maximale piekbelasting ongeveer 7.7 kN zijn, wat overeenkomt met een maximale kracht van ongeveer 770 kilogram op de hoofd ankerpunten. De krachten worden daarna verdeeld over meerdere punten, waardoor de kracht op de constructie niet op één plek wordt uitgeoefend.

Bovenstaande resultaat van de simulatie is gebaseerd op een val in het midden van de lijn, boven de Winselingseweg, met een vrij hoogte van 30 meter op een afstand van 42.5 meter vanaf het anker van de schoorsteen op het Vasim gebouw. Uit de simulatie blijkt dat er een veilige hoogte van tenminste 20 meter boven de straat wordt behouden. In het geval van het falen van het hoofdsysteem, de “backup fall”, toont de simulatie aan dat er een veilige hoogte van tenminste 17 meter boven de straat overblijft.

Bovenstaande resultaat van de simulatie is gebaseerd op een val aan de linkerkant van de lijn, boven het dak van de NYMA Makersplaats, met een vrij hoogte van 17 meter op een afstand van 25 meter vanaf het anker van de Nyma watertoren. Uit de simulatie blijkt dat er een veilige hoogte van tenminste 8 meter boven het dak wordt behouden. In het geval van het falen van het hoofdsysteem, de “backup fall”, toont de simulatie aan dat er een veilige hoogte van tenminste 5 meter boven het dak overblijft.

Hoogtegegevens Objecten en Winselingseweg
-Hoogte van de staart (Winselingseweg): 15,32 NAP
-Hoogte van de schoorsteen VASIM Gebouw: 45,58 NAP (c.a. lang 5 meter, breed 2 meter, hoog 15 meter)
-Hoogte van het dak van de Vasim gebouw 29,45 NAP
-Hoogte van de NYMA watertoren: 42,07 NAP (diameter c.a. 10 meter)
-Hoogte van het dak van de NYMA Makersplaats 24,94 NAP

Berekening van Hoogteverschillen:
-Het hoogteverschil tussen de staart en de schoorsteen is: 45,58 – 15,32 = 30,26 meter.
-Het hoogteverschil tussen de watertoren en het dak is 42.07 – 24.94 = 17.13 meter.
-Het hoogteverschil tussen de schoorsteen en het dak is 45.58 – 29.45 = 16.13 meter.
-Het hoogteverschil tussen de schoorsteen en de watertoren is: 45,58 – 42,07 = 3,51 meter.

Deze informatie en berekeningen bieden inzicht in de hoogteverschillen en verhoudingen tussen de verschillende locaties en objecten. (Bron AHN Viewer)

Bovenstaande afbeelding laten de parameters zien die zijn ingevoerd om de simulatie te maken. Zowel het gebruikte materiaal als de situatie ter plaatsen.

Bevestiging en ankerpunten:
Het bevestigen van de lijn vanaf de Nyma-watertoren naar de schoorsteen van het Vasim-gebouw wordt gedaan in samenwerking met gecertificeerde klimmers, bij voorkeur met behulp van een hoogwerker. Zij zorgen ervoor dat alles veilig wordt opgezet en dat er geen schade ontstaat aan de ankerpunten bij de Nyma-watertoren en de schoorsteen van het Vasim gebouw, en dat alles veilig verloopt.
Anker plaatsing Schoorsteen VASIM gebouw (Primair Anker)
We zullen rondstroppen gebruiken die rond de schoorsteen van het Vasim-gebouw worden aangebracht, om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat zullen we bescherming aanbrengen. Deze rondstroppen zullen dienen als bevestiging van het hoofdanker. Dit is ook de locatie waar we de spanning op de lijn zullen brengen en waar we de lijn zullen beklimmen.
Ankerplaatsing Nyma-watertoren (Secundair Anker):
Boven op de rand van de watertoren zullen we een A-frame plaatsen om de kracht naar beneden en naar achteren te verdelen. Vanaf de hoofdankerpunten in het A-frame zullen we rondstroppen met bescherming gebruiken, om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat. Deze rondstroppen zullen schuin naar beneden lopen vanaf het A-frame en aan de achterkant aan een van de palen worden bevestigd.

Voorbereiding van een project in zes fasen:

 1. Materiaal Planning:
  • Plannen van het te gebruiken materiaal voor het project.
  • Berekenen van krachten op het materiaal en ankerpunten.
  • Ankerpunten dienen als verbindingsmiddel voor persoonlijke beveiliging.
 2. Voorbereiding op de Grond:
  • Voorbereiden van het materiaal op de grond.
 3. Materiaal Ophangen:
  • Ophangen van het voorbereide materiaal.
 4. Inzetten voor Uiteindelijk Doel:
  • Gebruik van het materiaal voor het daadwerkelijke projectdoel.
 5. Materiaal Verwijderen:
  • Verwijderen van het materiaal na het bereiken van het doel.
 6. Ordelijk Opbergen en Registreren:
  • Ordentelijk opbergen van het materiaal.
  • Registreren van het gebruik in een systeem.
  • Registreren van de duur van gebruik en eventuele voorvallen.

Deze gestructureerde aanpak waarborgt veiligheid en efficiëntie tijdens de uitvoering van het project. We volgen hierbij de ISA standaarden https://data.slacklineinternational.org/safety/highline/isa_21_2023_highline_system.pdf/

Lees onderstaande informatie hoe we we om gaan met de veiligheid:

Lees hieronder meer over slacklines in de stad en ons recente bezoek dit Event:

Lees hier onder ons project wat we tijdens de 4 daagse hebben uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *